Frida och Alices UK-äventyr!


Jag och Alice, Somollis Blinka-Blå, har tränat och tävlat i freestyle nu i några år. Det började med att jag för ca 4 år sedan fick se några freestyleekipage från England på film och jag fastnade direkt för sporten. Har haft en dröm sen dess att en dag ska Alice och jag delta på en av deras officiella tävlingar. Och nu blir det äntligen av!
Vi sökte ett tag efter freestyletävlingar i UK och fick en del tips om hemsidor och klubbar,
bl. a från Annie Clayton. Kan berätta att det var inte så lätt med min dåliga engelska. Men fy skam för den som ger sig. Till slut så lyckades vi anmäla oss till Paws n` Musics Summer Show som går den 5-6 juni i Dunsmore, Warwickshire. Den går i en sporthall och på lördagen den 5 juni så ska vi delta i två klasser, starters Freestyle som har 27 startande och den andra, starters Dances with Dogs,
som har 9 startande. Sen på söndagen blir det att studera de duktigaste på plan. De ska bli jätte spännande!

Så nu ligger Alice och jag i hårdträning för tävlingen som går om en vecka. Jag, min syster Fanny och Alice tar den långa vägen till UK med bil ner till Holland för att ta färjan över till Harwich. Adrig hade jag trott att det skulle vara så dyrt och svårt att ta sig till UK med hund. Men man lär sig alltid något nytt. Förhoppningsvis så kommer de 14 domarna gilla min och Alice´s danser men nervösa är vi. Har ingen aning hur vi ligger till i jämförelse med de andra. Kommer med mer information hur det gick efter resan.

Hälsningar Frida och Alice

 

 

Freestyletävling 5-6 juni 2004 Ryton On Dunsmore

Då bar det av till Danmark, Tyskland och Holland. Och det var i Hoek of Holland vi gjorde den första riktiga pausen. Där skulle färjan gå till UK och därför passade det bra att vi stannade till för att finna en veterinär till Alices avmaskningsbehandling. Men det gällde att hålla tiden, efter behandlingen måste det gå minst 24h men inte mer än 48h innan vi får kliva på färjan. Så under ett dygn fick vi uppleva Hollands underbara små trädgårdar. Verkligen alla hade fina trädgårdar i olika stilar med formade träd, säsongens blommor, glänsande stenar, växthus mm. Sen så får man inte glömma bort deras kilometerlånga stränder med stora härliga vågor. Det var havsvatten och därför lite kallt men vi kunde inte stå emot, och framförallt inte när även våra fyrbenta vänner fick vara där. Alice hon bara njöt!

Väl framme i England så var det knip i magen, vänstertrafik, behöver nog inte säga så mycket mer än att allt är precis tvärtom än hur vi hart det här hemma. Som tur så var det inte så svårt att ta sig till Warwik, ligger bara några mil nordväst om London. Liten och gullig stad som har slott, parker, krogar. Och därifrån hade vi bara 15 min resväg till tävlingsplatsen, Ryton on Dunsmore.

Så var det äntligen dags. Tävlingen arrangerades i en grön sporthall, Sports Connexion. Och när vi kom dit så var det ekipage som gick ”banvandring”, ungefär som agilityekipagen gör, fast här efter sitt program. Några lyssnade på musik från sin freestyle och studsade runt så fint, andra hade med sin hund, observera att man fick det men ingen godis på plan men leksak gick bra.  

Vi startade i dagens tredje klass, Starters Freestyle (officiell klass), med 29 startande och jag hade nr 22. Så vi hade gott om tid att kolla in de andra. Många var nybörjare men en del var riktigt duktiga, hade fina program där rörelserna flöt riktigt snyggt. Alice och jag körde vårt clownprogram. Dock en kortare version för att reglerna i UK säger att i min klass får programmen endast vara max 2 ½ min långt, i Sverige upp till 6 min. Vilken tidsskillnad! Det gick så där, några missar som som tur var bara jag känner till, mycket skäll (ifrån Alice), men det flöt någorlunda. Vi var nog båda nervösa. Men domarna gillade oss och vi fick 18.88 p utav 20, dagens högsta poäng och det gav oss en första placering!

Vi fick snabbt ladda om, för nästa klass var vår klass igen, Starters Dances With Dogs (inofficiell klass), med bara 6 anmälda. Om jag ska vara ärlig så var jag inte säker på om jag hade förstått alla reglerna rätt till den här klassen. Men vi gjorde ett försök, och till vår stora förvåning så gick även det hem. Vi vann med poängen 17.57.

Så var det dags för prisutdelning, diplom, buckla och rosett. Men vi vann ytterligare ett pris. Paws n` music har runt 3 tävlingar varje år och till varje tävling delar de ut ett vandringspris till det ekipage som får dagens högsta poäng i betygsmomentet koreografi, och det fick vi!

Men dagen var inte slut än, eftersom Alice och jag placerade oss bland de tre bästa så fick vi chansen att göra ett test som måste godkännas för att få starta i den högre klassen, Novice. De rörelser som man var tvungen att utföra var 2 omgångar av 4 snurrar i ett svep, hunden ska passera igen förarens ben 8 gånger, kunna gå bakåt ifrån föraren, lyfta båda tassarna, fast en i taget fyra gånger och kunna stå/sitta på två ben. Detta skulle ske inom 45 sekunder under sin egen musik så klart. Eftersom vi har hållit på med freestyle ett tag så vart det inte så svårt. Vi klarade testet vilket kändes skönt. Dagen avslutades med en liten grillfest som en av deltagarna bjöd på. Mycket trevligt, för det är först då man verkligen lär känna folk, innan har man fullt upp med att passa tider, rasta hund, byta om till scen kläder och hålla koll på nerverna.

Nästa dag, söndag 6 juni, var det dem två högsta klasserna, Intermediate och Advanced. Det här var det jag hade sett fram emot, att få se dem duktigaste. Men de var inte många och jag blev lite besviken, men jag fick å andra sidan glädja mig åt att nu skulle alla hinna hamna på kameralinsen innan batteriet i videkameran tog slut. Jag fann mina favoriter, bland annat en kvinna Sarah Cowan med sin ”jakt” golden Wydcombe Dazzle. Hon hade en lugn låt och deras program var så harmoniskt. Sen så tror jag att föraren dansar själv för det såg ut så när hon rörde sig. Hon hade takten, perfekta danssteg och så fick hon med sig hunden så snyggt. Den andra, Lesley Neville med sin bearded collie Highlander Red Robbie är även freestyledomare. Hennes kontakt med hunden var perfekt, hon visste hela tiden var den var och hunden kunde alla rörelser galant. Hennes program var väl igenomtänkt, allt bara tajmade och hon och hunden hade glimten i ögat. De var riktigt duktiga och förutom Mary Ray och Attila Szkukalek så skulle jag vilja ha Sarah eller Lesley till Sverige för en utbildning. Säker på att deltagarna skulle gilla dem, få flera tips och nästa hundra på alla skulle efter det ha tagit ett längre steg inom freestylen.

Då var allt över förutom den långa resvägen hem. Eftersom jag så länge har varit så nyfiken för att se hur freestylen har utvecklas i England så är jag glad att vi reste. Ett minne för livet och jag vill tacka alla dem som har hjälp mig, Annie Clayton för alla svar på mina frågor om tävlingsreglerna, Alices uppfödare Lottie Hansson för uppgifterna på resvägar, det ekonomiska stödet från SKK:s Ulla Segerströms & Bertil Sted-Grens Minnesfond och mitt ressällskap systern Fanny. Vem vet, kanske tar jag mig England igen eller varför inte till Belgien som jag vart inbjuden till…

Men nu ligger vi i hårdträning till sommarens uppdrag. Vårt Freestylelag ACDE ska ha uppträdanden den 2 juli på Kanalyran i Mellerud, den 15 augusti på Malmöfestivalen och den 21 augusti Håbo festival. Så det kommer att bli en del dansande för oss.

Hälsningar Frida & Alice

Som uppfödare till Fridas freestylehund Somollis Blinka Blå "Alice" är det priceless att få reportage som dessa två ovan - JÄTTETACK för dem Frida, hoppas nästa resa till Kontinenten/UK sammanfaller med att jag är hemma, så ni kan mellanlanda här på den lååånga resan söderöver/Lottie 25/6.

Alice är en Freestyle hund!

Alice dansar på en strand i Holland.

Grävlings-Alice.